Marineu e pani: nu liami mmurtali, tra tradizzioni e nnuvazzioni

Nu viaggiu ntra tradizzioni e nnovazzioni gastronòmica pi riscupriri li spicialità dû pani ri Marineo e li sò radici curturali.

ri Andrea Bertolino

Lu 12 uttubri 2024, Marineo ospitò n’eventu straurdinariu didikatu ô pani, trasfurmannu lu Casteḍḍu di Beccadelli nta nu puntu di rifirimentu pê spicialità gastronòmichi lucali. Duranti lu jornu, si tinni na cunfirenza ca suttaliniò li tradizzioni ligati ê grani antichi e l’usu nnuvativu dâ Moringa Oleifera, canusciuta pî so prupità binifici.

Sta nizziativa vulìa migghiurari lu pani ri Marineo, cumprisi varità comu lu pani “di casa” e lu pani Moringa. Li spirti cunnivideru novi tecnichi di cucina, suttaliniannu l’impurtanza di l’ingridienti naturali.

Sustinùtu di l’Òrdini di l’Agrunòmici e Dutturi Furestieri di Palermu, a l’eventu vitti la participazzioni di parraturi di l’Università di Palermu e dû CREA, oltri ca di prufissiunisti dâ catina di appruvviggionamentu gastronòmicu. Lu Cumuni di Marineo e l’Istitutu I.I.S.S Don Giovanni Colletto arricchìu l’incontru cu mumenti di furmazzioni pê studenti.

La cucina e li degustazzioni di prudutti lucali ficiru piaciri ê participanti, ca putìanu assaggiari lu pani, la pasta, li duci, l’ogghiu d’aliva extra virgini, la salsiccia e li furmagghi. Tra li prutagunisti, puru lu cuocu stiddatu Carmelo Trentacosti e àutri ristauraturi lucali abbanniati.

L’eventu cilibbrò non sulu lu Pani ri Marineo, ma rafforzau macari lu ligami cû tirritoriu, prumuvennu pratichi agrìculi sustinibbili. Arricchitu di spittaculi artistici, vitti ntirventi di rapprisintanti istituzzionali, suttaliniannu l’impegnu pi migliorari l’eccillenza lucali e prujittannu Marineo comu mudellu pâ Sicilia e oltri. N’opportunità ‘npercabbili pi mantèniri vivi li tradizzioni pupulari lucali e taliari ô futuru di l’agri-alimentari.

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