Lu Buccellatu

nu duci cu noma vari ma cu nu sapuri ùnicu

ri Andrea Bertolino

Lu buccellatu, comu li Cannoli e la Cassata, è unu dî duci cchiù apprizzati ntâ pasticceria siciliana Di lu latinu Buccellatum (pani ca s’havi a trasfurmari ‘n Buccelli, o Bocconi), è nu duci di pasticceria a crusta curta chinu di fichi e frutta sicca, ca ‘n sicilianu pigghia lu nomu di “Cucciddatu”. Semplici di diri ma nu pocu cchiù cumplicatu quannu lu pripara.

Di sutta c’è la ricitta pi spirimintari sta dilicatizza siciliana.

Ingridienti pâ pasticceria a crusta curta:

  • 1 kg di farina di 00
  • 250g di lardu
  • 3 ova interi
  • 25 g di ammunìaca pî duci
  • 250g di zùccaru granulatu
  • Latti a gustu

Ngridienti pâ ripiena:

  • 500 g di fichi sicchi
  • 80 g di cicculata nìura
  • 80 g di mennuli scucciati
  • 80 g di noci sbucciati
  • cannella a gustu
  • 1 cucchiara di meli
  • 1/2 bicchieri di ovu o di Marsala chiana

Priparazzioni dâ pasticceria a crosta curta:

  1. Lu primu passu mpurtanti pi Buccellato è purtari arrè lu lardu â timpiratura ambienti, altrimenti sarà difficili travagghiari cu iḍḍu. Si raccumanna macari di lassari turnari l’ova â timpiratura ambienti si prima foru sarbati ntô frigorifu.
  2. Pigghiati na scudella e ammiscati nzèmmula la farina, lu zùccaru e lu lardu; poi agghiunciri l’ova. Poi scaldati nu pocu di latti e junciuti l’ammunìaca pi dissolvirilu. Ora si pò agghiùnciri â pasta e travagghiari cu li mani nzinu a quannu arriva â cunsistenza cchiù liscia pussìbbili.
  3. Criari na paḍḍa di pasticceria a crusta curta e avvolgila nta na pellicula adesiva e mettila ntô frigorifero pi almenu 1 ura. L’idiali fussi lassàrilu arripusari ntô frigorifu tutta la notti e poi arrotolarilu cu nu rullinu lu jornu doppu, picchì avissi arrivatu â cunsistenza pirfetta.

Priparazzioni dû ripieno:

  1. Faciri sciugghiri li fichi siccati pi 20 minuti. Poi li sciugghiuti e li tagghiati finamenti cu nu cuteḍḍu o nta nu frullaturi pi cumminenza.
  2. Aggiungiri la frutta sicca tostata e tagghiata grossamenti.
  3. Ora si pò agghiùnciri la Marsala, la cannella a gustu e 1 cucchiara di meli.
  4. Doppu ca ammiscamu boni tutti sti ngridienti, arrivau lu mumentu ca tutti aspittavamu, cioè lu mumentu dâ cicculata scura. Ccà si pò scègghiri di tagghiari na picca di cicculata scura o, si si è particularmenti pigri, agghiùnciri direttamenti li patatini di cicculata. Puru pû ripieno, l’idiali è pripararlu nu jornu prima o macari 2-3 jorna prima e mantènirilu ntô frigorifu.

Priparazzioni dû Buccellatu:

Tiramu la nostra pasta a crusta curta dû frigorifero e la arrotolamu cu nu rullinu. Quannu arrivati ​​ô spissuri disijatu, junciuti lu cundimentu e chiuditi cu n’autru stratu di pasta a crusta curta. Ccà si pò indulgiri, criari, dari spustamentu â vostra fantasia ‘n circata dâ furma disijata. Si pò fari nu viscottu grossu pi tagghiarilu appoi o si pò criari li famusi “buccelli”. Tuttu chiḍḍu ca hai a fari è cuocilli a 180° pi 20 minuti, o finu a quannu la pasta è marroni d’oru. Appena cotti, spazzulati cu la marmellata di albicocca dissolta nta l’acqua e spargiuti cu spruzzi culurati pi abbillìrili. Ancora na vota, si si pigru, na picca di zùccaru glassatu funziona beni.

Ora ca si suddisfattu dû risultatu ca hai ottinutu, goditili.

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