“Spaghetti cu cozze e vongole nta l’invernu?” dicirai…”Picchì no?” Dicu iu.
L’invernu ora pigghiau l’istati. Comu allura ricurdari chiḍḍi jorna caudi ‘n manera piacèvuli e ‘mprioccupata? Comu rispùnniri â chiamata dû mari? Semplici, cu nu beddu piattu di Spaghetti cu Cozze e Vongole.
La ricitta ca segui ti pirmetti di fari na granni mprissioni supra l’amici e la famigghia, ma puru supra di te stissu; sentiri la suddisfazzioni pi nu travagghiu fattu bonu e cu nu risultatu gustusu è prizziusu.
Ngridienti pi 4 pirsuni (o 2 pirsuni assai affamati)
400 gr. di cozzi
200 gr. di vongole
300 gr. di spaghetti cuocu n. 4
Agghiu, ogghiu EVO e pitrusinu
1/2 bicchieri di vinu jancu
Priparazzioni:
- Prima di tuttu, avemu a pulizziari li nostri cozze e vongole. Pi quantu riguarda li cozzi, basta sguassari lu bissu (lu filu ca spunta dî cozzi) e poi sfrugghiàrili nzèmmula nta nu cuntinituri d’acqua duci. Si nun li hai a usari subbitu ti raccomando di sciugghiri l’acqua e di mettiri n’asciugamanu vagnatu supra li cozze; poi mettiri ntô frigorifu. Pi li vongole, cumunca, basta mettirili nta nu cuntinituri d’acqua duci pi almenu na para di uri pi purgàrili, altrimenti hannu la mala abbitùdini di fariti assaggiari la stissa rina ca mancianu.
- Pigghiamu na padedda granni cu nu coperchio e ci buttamu nu paru di spicchi d’agghiu, ogghiu e na para di steli di prezzemolo, nu pizzicu di pipiruna e nesciumu cu li cozze e li vongole. Chiudemu cû coperchio e aspittamu ca sunnu tutti pirfettamenti aperti. Quannu è cotta, sguassati la scoccia e sarbati sulu na para di chiḍḍi cchiù beddi pi scopi puramenti dicurativi. Filtramu l’acqua ca lassaru e la mettiamu di parti pû mumentu.
- Ntâ stissa padedda unni spuntamu li cozzi e li vongole, pulizziamu 2 spicchi d’agghiu e dicidimu si li tagghiamu o li lassamu interi. Aggiungiri n’ogghiu EVO e lassari còciri sulu pi nu paru di minuti. Poi spegnimu lu focu forti e juncimu 1/2 bicchieri di vinu jancu.
- Mettiamu na padedda d’acqua salata supra lu focu e cucimu li spaghetti. Nun finimu di cucinari pirchì ora ci nni jemu a sciugghiri e agghiùnciri li spaghetti â salsa.Finiamu di cucinari cu l’acqua dî cozze e dî vongole ca prima mittìamu di parti. Tuttu chistu purterà a na “cremina” duci e bona ca duna morbidezza â pasta grazzi ô rilassu di l’àmitu (nun lu fari si hai prubblemi cu l’àmitu, sarà ancora bonu).
- Sirviri comu vidi giustu ma teniti presenti ca na picca d’ogghiu crudu e na spruzzata di prezzemolo, na vota placcata, farà la diffirenza.
Accussì avrai trasfurmatu la cucina nta n’oasi ntô mari. Tra aromi e sapuri, si quarcunu ti dumanna comu arriniscisti a fari nu piattu accussì spiciali, ti rispunni “Totò cucina, iu mangiu”.
Goditi lu pastu!