Oggi, 13 di dicèmmiru 2024, a Palermu si segna l’annivirsariu di l’incurunazzioni di l’Arancina Palermitana. E comu ogni anniversariu ca rispetta a tradizzioni, avemu a manciari na quantità ‘ndustriali altrimenti nun saremu cuntenti. Ci sunnu principalmenti li dui varianti cchiù famusi, chiddi ca ni piaci chiamari “accarne” e “abburro“, rispittivamenti fatti cu sarsa di carni cu piseddi, e prosciuttu e mozzarella cu bechamel.
Ma comu si fannu sti arancini? Di seguitu ci sunnu dosi e pruciduri pì divertirisi ‘n cumpagnìa.
Ingridienti pi 6 cristiani:
- 1 kg di risu
- 2 sacchi di zafferanu
- Gratta di pani (muddica)
- 1/2 kg di manzo macinatu
- 1 buttiglia di salsa di pumadoru
- 4 onci di prosciuttu cottu tagghiatu a cubbi
- 2 blocchi di muzzarella ca pisanu 250g.
- sali e pipi a gustu
- nu pizzicu di pacienza
Procedimento:
- Cuociuti lu risu pi 3/4 dû tempu ca servi pi cucinari, quinni si voliti 15 minuti, arridducimulu a 10 o 12 minuti (havi a èssiri assai al dente). Poi sciogghila e mettila nta na pignata pi farila raffriddari. Aggiungiri la pulviri di zafferanu e ammiscari finu a quannu lu risu è giallu. NB: lu zafferanu si pò agghiùnciri puru duranti la fasi di vugghiuta ma pruvau e lu risultatu fu nu pocu dilucente.
- Priparamu la salsa pâ carni friggennu la carni tritata cu l’ogghiu e la cipudda e poi agghiuncennu la salsa dû pumadoru. Cuociuti finu a quannu è cottu e lassati arripusari.
- Tagghiati a cubbi lu prosciuttu cottu e lu bloccu di mozzarella e mettiti di parti
- A stu puntu avemu bisognu di accuminciari a muntari li nostri arancini. Pi fari chistu, ti raccomando di priparari na scudella nica cu n’acqua pi bagnari li mani, accussì li putemu chiudiri megghiu grazzi a l’aiutu di l’amidu di risu. Lu passaggiu è rilativamenti sèmplici, basta pigghiari nu pocu di risu ‘n manu, agghiùnciri o lu ragù o lu prosciuttu e la muzzarella (accarne e burru) a gustu e chiudiri n’autra vota cû risu. Mentri chiudemu, cercamu di daricci la forma cchiù tunna possibbili (nun ni dispiramu, ci nni jemu a divertiri).
- Ora è ura di passari â panificazzioni (so ca stannu risultannu boni, cridu ‘n tia). Bisogna priparari na pasta assai sèmplici cu acqua e 00 farina (200g di farina e 300ml d’acqua ci bastanu) unni tuffari li nostri arancini e poi li rivestiri cu panini. Suggerimentu: si ti piaci la duppia panificazzioni, ca sarà cchiù cruciusa, tuffalli ntâ pasta e ntâ panini.
- “Tuttu chiḍḍu ca avemu a fari è frittiri” semit. Pi la frittura cunsigghiu l’ogghiu di girasoli picchì teni megghiu la timpiratura, evita di abbruciari l’arancini e supratuttu assorbi assai picca ogghiu na vota cottu. Goditi la tua Arancina Palermitana preferita cu chiddu ca voli e nun ti scurdari di invitarmi.
Buon Arancina Day